keskiviikko 11. marraskuuta 2009

Mongoliasta. Tietenkin!

Viimepäivät vietettiin täällä kylmässä Mongoliassa ja huomenna aamulla kuuden aikoihin ollaan jatkamassa matkaa junalla kohti Pekingiä. Aikas lyhyt visiitti tuli tähän miljoonien hevosten maahan, vaan raiteet kutsuu.

Hyytävän kylmä sunnuntaiaamu herätti toden teolla junasta noustessa ja helpoin vaihtoehto oli hypätä ensimmäisen hostellin sisäänheittäjän kyytiin Ulan Batorin rautatieasemalla. Hostelli on ollu varsin ok vaihtoehto. Paljon matkaajia, jotka jostain syystä istuu ainoastaan tuossa aulassa kattomassa leffoja, ykski tyttö on istunu siinä joka päivä ja koko ajan ! No me on kierrelty tässä keskustassa ja toreilla, käyty syömässä hienoissa ravintoloissa ja nautittu hiukan halvemmasta hintatasosta, ajeltu bussilla lähikukkuloille ja paleltu. Ulan Batorilla ei ole paljoa tarjottavaa näin keskiverto turistille. Ruokalat on hyviä ja 10 eurolla syö hyvinki kaks henkee ravintolassa. Kylmä on kuin Suomessa talvella, mut ilma on kuivaa, joten pakkanen puree kunnolla. Soilan isältä saamat rukkaset on tullu kyllä hyvään käyttöön, kiitti !

Mongolian maaseutu taas oli sitä mitä halusinkin. Lähettiin aikaisin tiistaina autolla Tereijn kansallispuistoon ja näkymät oli mielettömän hienot. Tuppauduttiin tuntemattoman perheen jurttaan heti aamusta ja herätettiin ne siinä samalla. Äiti oli kyllä jo pukeissa, mutta isä pomppas sängystä ja huitas nopeasti housut jalkaan. Lattialla siskonpedillä näytti nukkuvan perheen kaks lasta, mutta peittojen alta löyty vielä muutama, ilmeisesti naapurin mukula ja renkipoika. Me saatiin ylärinteestä turistijurtta, jossa oli kamina keskellä mökkiä ja sängyt neljälle. Aamupäivällä käytiin kahdestaan patikoimassa vuorella ja iltapäivällä hypättiin hevosten selkään ja käytiin pakkasessa parin tunnin ratsastuksella. Polvet ja varpaathan siinä jääty. Yö oli hieno ja maisemat aivan mahtavat.

Soilaa potkas hevonen reiteen ja ite yllätin tänään jonkun äijän, kun sillä oli käsi mun taskussa. Ilmeisesti yritti lainata rahaa.

Soila jatkaa...

Kylmä on tosiaan etenkin aamuisin ja öisin. Tuloaamun pimeys, kylmyys ja pienet lapset tuossa säässä katujen varsilla hytisemässä sai kyllä palan kurkkuun. Täällä on saanut itsekin kokea jäätävän ilmaston etenkin eilisellä jurttareissulla. Onneksi Ollilla on leirihenkeä ja -taitoja, koska meidän vastuulle jäi oman jurtan lämmitys.

Elämäni toinen kohtaaminen hevosen kanssa alkoi tosiaan potkulla reiteen ja tänään tuossa jalassa komeilee mustelma hevosenkengän muodossa (edellisellä kerralla työnsin sormet hevosen kitaan ja sain mustat sormenpäät). Pelottavia elikoita, ei voi muuta sanoa. Mutta ratsastus oli kyllä hehkuttamisen väärti. Maaseudun maisemat olivat upeat, lumisia vuoria silmänkantamattomiin, karjapaimenia, kameleita ja muuta hienoa. Mukana ratsasti noin kuusitoistavuotias poika, joka lauloi hienosti mongolialaista hevoslaulua. Pitkän matkan aikana ohjelmisto kuitenkin muuttui räppäykseen ja epäonnistunut kurkkulaulukokeilukin johti eläinten äänten matkimiseen. Jurtan asukkaat olivat hevospoikaa ja asuinta lukuunottamatta länsimaistuneita. Lautasantenni komeili pihassa ja saippuasarja pauhasi isohkosta telkkarista.

Yleisesti aletaan molemmat olla terveempiä, parin illan takaisesta ruokamyrkytyskohtauksestakin selvisin. Kuuden tunnin aikaerokin alkaa vähitellen taittua. Aurinkoa kohti lähdetään ja sitä tietysti odotan innolla. Postikortit, jotka kirjoitin täällä lähtevät tavan mukaan vasta Kiinasta.

Kaisalle ja Juhalle vielä suuren suuret onnittelut, tuun juhlimaan teitä ja asuntoa, kunhan täältä tullaan. Äidille ja Sallalle kiitos, että ootte hoitaneet niitä paperisotkuja siellä. Isän noin viiskymmentä kertaa tullu viestikin on oikein mukava piristys nyt kun tietää, ettei siitä tarvitse aina maksaa.


H1N1-muotia !


Kaunis Ulan Bator


Olli lämmittelee kotijurtassa


Hima


Ei niin pelottava hevonen


Illalla
Terkkuja
_Olli & Soila

12 kommenttia:

 1. Karun kauniita on maisemat! Mutta talveahan saa täälläkin maistella, joten suunta lämpimämpää kohti voi olla askel parempaan?
  Talvitakkia ja rukkasia ei varmaankaan vielä kannata hävittää?
  Täällä elellään entisellä mallilla.
  Heli

  VastaaPoista
 2. mietinkin et mikä on jurtta, mut kuvasta selvis. kunnon erähenkeä. Hyvää matkaa eteenpäin!

  reettasisko

  VastaaPoista
 3. Hienoja kuvia karun kauniista maisemista! Mielenkiinnolla jatkan teidan reissun seurailua tan blogin kautta, oma liikkuvuus kun on talla hetkella melko rajoitettua! Turvallista ja hienoa matkaa!
  Paula

  VastaaPoista
 4. Kaunista ja kylmää. Lämmittäkää toisianne!
  t. HE

  VastaaPoista
 5. Tämäpä yllätys! Koska te ootte tulossa takaisin tänne oikean maailman illuusioon?

  VastaaPoista
 6. Vau! Hienoja kuvia!

  Jarkko.

  VastaaPoista
 7. Ihan mahtavaa, että kirjoitatte tätä blogia ja täältä voipi seurailla teidän menoa! Hyvä, että ootte vähän jo tervehtyneet, ilman räkätautia on varmasti mukavampi matkailla :) Hienoja kuvia ja mainiot maisemat!
  t.Kaisa (Terveiset Juhaltakin!)

  VastaaPoista
 8. jes mukavia kommentteja !!
  joulun tienoolla lennetaan takas, tietty.

  olli ja soila

  VastaaPoista
 9. Moikka Rakkaat, missä asti menette? Ehdin nyt niin usein kurkata onko jo uutta viestiä, kun olen influenssarokotusten jälkioireisena kotona torkkumassa lievästi lämpöisenä ja keuhot tunnistavana nyt jo toista päivää. Pohjois-karjalassa on märkää ja harmaata, lunta toistaiseksi maassa. t. kaisaäiti

  VastaaPoista
 10. Uljaita kuvia ja hienoa hienoa! Mahtava kokemus teillä siellä varmasti, nauttikaa hetkestä - turvallista matkanjatkoa! :) Teea

  VastaaPoista
 11. Auts. Pahoittelut Soikulle hevoskunnan puolesta.
  Näyttää noi maisemat nyt pahasti siltä, että pitää tuollakin mennä joskus käymään.
  Täällä tylsä keli ja ikääkin karttuu. Pyh. Mutta hauskaa oloa teille siellä!

  t. anonyymi Lumikki

  VastaaPoista
 12. Mongoliassa tosiaan on käytävä uudestaan joskus kesällä! Ehkä seuraavan kerran osaan olla menemättä hevosen taa sillon kun sillä on ruokataistelu kesken... niin, tykkään silti enemmän lehmistä.

  Pah Lumikki tohon ikäasiaan. Eilenki nähtiin Hanoissa joku suomalainen uskontotiedepariskunta ja ne oli ehkä kuuskytvuotiaita, eikä tosiaankaan millään pakettimatkalla!

  Jes, hyvä Ari ja Jarkko, että löysitte meidät!

  s

  VastaaPoista